20 Ağustos 2010 Cuma

İnsan Kaynakları Zirvesi’nden İşe Alım Testleri


İşe alımlarda garantili çözüm

Assessment Systems İnsan Kaynakları Zirvesi 2010’da değişen yeni dünya düzeninde önemi daha da artacak özel “yetenek” testlerini tanıttı.

Kurulduğu günden bu yana modern ve yenilikçi çalışmalarıyla Türk iş dünyasına önemli ölçüde katma değer sağlayan Assessment Systems, Management Centre Türkiye tarafından gerçekleştirilen 15. İnsan Kaynakları Zirvesi’nde farklı pozisyonlara özel olarak geliştirilmiş yetenek testlerini ön plana çıkarttı. Geliştirdiği özel yetenek testleri ve sektörel uzmanlığı ile hizmet verdiği müşterilerini rakiplerinden ayrıştıran Assessment Systems, bu ürünüyle şirketlerin açık pozisyonları ve terfi süreçleri için en doğru kişileri tanımlama imkanı yaratıyor.

Adayın zihnindeki şirket imajını artırıyor

İşe alım süreçlerinde yetenek testinin gerekliliği ve önemi konusunda konuşan Assessment Systems’ın kurucu ortağı Levent Sevinç yetenek testlerinin bir şirketin işe alım sürecine en büyük katkısının işe alım sürecinin adil bir şekilde yapıldığını göstermek ve kurumun itibarını olumlu yönde etkilemek olduğunu söyledi. Sevinç yetenek testlerindeki iki temel soru tipinden birincisinin soyut şekillerden oluşan geleneksel soru tipleri; ikincisinin ise değerlendirilen kişinin işe alındığı takdirde işbaşında yapacağı işlere benzer nitelikte hazırlanmış görünüm geçerliliğine sahip sorular olduğunu söyledi.

Teknik olarak her iki soru tipinin birbirinden farklı olmadığına değinen Sevinç “Eğer ölçülen yetenek aynı ise, elde edilecek sonuç da aynı. Ancak görünüm geçerliliğine sahip soruların önemli bir faydası, adayların başvuru yaptıkları firmanın kendilerine başvurdukları pozisyona uygun bir test kullandığını düşündürmesi” dedi. Sevinç’in söylediğine göre bu şekilde düşünen aday, başvuru yaptığı kurumda karşılaştığı işe alım sürecinin adil olduğuna dair olumlu bir tutum geliştiriyor ve sonuç olarak kurumun adayın zihnindeki imajı olumlu yönde etkileniyor.

Yarım saatlik görüşme ile beceri ve iş performansı ölçülmez…

Bir diğer özel uygulamanın ise performans değerlendirmesi olduğuna dikkat çeken Sevinç, yarım saatlik bir mülakat ile kişinin sahip olduğu becerilerin yanı sıra, iş performansının da tahmin edilmesinin çok zor olacağını söyledi.

Mülakatın sadece subjektif bir değerlendirme olduğunu ifade eden Sevinç “Ürün ve çözümlerimiz ağırlıklı olarak seçme, yerleştirme ve terfi ve performans yönetimi gibi insan kaynaklarının her fonksiyonunda kullanılabiliyor. Çünkü her fonksiyonda insanla ilgili karar verebilmeniz için onun belirli özelliklerini ölçüp bir sonuç çıkarmanız gerekiyor. Bunu da objektif bir şekilde yapmak istiyorsanız bu tip araçları kullanmanız zorunlu. Değerlendirme merkezi uygulamaları ise bir insan hakkında bilimsel sonuçlar veriyor. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu verilerle yapılan bir mülakatta alınan sonuçlarda yanılma payı çok düşük” şeklinde konuştu.

Alanında ihracat yapan tek Türk şirketi…

YKM, LC Waikiki, Watsons, Koçtaş, Eureko Sigorta, Metro ve Marks&Spencer gibi sektörün önde gelen firmalarına hizmet veren Assessment Systems sektöre ve fonksiyona özgü geliştirilebilen standart değerlendirme araçlarının yanında kuruma özel olarak geliştirilen ürünlerinin, Türkiye’de bir ilke imza atarak ihracatını da gerçekleştirdi. Geliştirdikleri uygulamaların çok uluslu şirketlerin de dikkatini çektiğini ifade eden Assesment Systems Yönetici Ortağı Levent Sevinç, Türkiye’de bir ilke imza atarak bu ürün ve çözümlerin Brezilya, Malezya, Hindistan, Tunus ve İran’a ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Assessment System’in pozisyona özel geliştirilmiş yetenek testleri şöyle:

- TESA Satış Pozisyonuna Özel Yetenek Testi
- TENG Mühendislik Pozisyonuna Özel Yetenek Testi
- TEAD Denetim Pozisyonuna Özel Yetenek Testi
- TASS Sekreterlik Pozisyonuna Özel Yetenek Testi
- TATE Gişe Pozisyonuna Özel Yetenek Testi
- TACC Çağrı Merkezine Özel Yetenek Testi
- TREA Mağazacılığa Özel Yetenek Testi
- TINS Sigortacılığa Özel Yetenek Testi
- TEBA Bankacılığa Özel Yetenek Testi

www.onedergi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder