24 Ağustos 2010 Salı

OFİSTE GÖRÜNMEZ OLMAYIN

Çok sayıda çalışanı olan firmalarda farkedilmeyi başarmak ve aranılan kişi olmak, hem duygusal hem de kariyerinizin gelişim süreci açısından oldukça önemlidir. Çoğu zaman bunu başarabilmek zor olduğundan maaş artışları, terfi ve performans değerlendirmeleri dönemlerinde hakettiğiniz değeri görmeyebilir ya da gözardı edilebilirsiniz. Bunu engellemek için yöneticiniz tarafından farkedilmeniz gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda tüm zamanını farkedilmek için harcayan bir kişi imajı çizmek de hoş olmayacaktır; çünkü bir yönetici için esas olan öncelikle çalışanların çıkardığı iş ve o işin kalitesidir. İstikrarlı bir performans çizgisi tutturmanız farkedilmenizde oldukça etkilidir.

Kariyer koçlarının, danışmanların ve idarecilerin fikir birliğine vardıkları nokta, eğer farkedilmek istiyorsanız, bunu kendi başınıza yapmanız gerektiğidir. Bunu yaparken de dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır. Yukarda anlatıldığı gibi yöneticiniz tarafından yanlış anlaşılmamak ve bir yandan da hedefinize ulaşmak için yapılması gerekenlere, başkalarına yardım etmekten başlayın. İş arkadaşlarınıza yardım eder ve onların sorunlarının çözümlerine katkıda bulunursanız; birincisi, sorunların çözümü için aranan kişi olursunuz, ikincisi ise sizin bir sorununuz olduğunda size yardım edebilecek hiç olmazsa bir-iki kişi etrafınızda olur.

Farkedilmenizi sağlamak için yapabileceklerinizden biri de, idealleriniz konusunda istekli olmanız ve bunu çevrenizle paylaşmanızdır. İşinizden ne kadar hoşlandığınızı ve bu alanda ilerlemek istediğinizi anlatın. Şu ana kadar ki başarılarınızdan kendinizi övüyor gibi görünmeden, doğru ortamlarda ve doğru zamanlarda bahsedin. Örneğin, çok başarı kazanmış bir projede siz de çalışmışsanız ve çoğu kişinin bundan haberi yoksa, o konuya değinildiğinde başarıya olan katkınızdan bahsetmekten çekinmeyin.

Kendi tanıtımınızı yaparken yöneticinize nasıl yaklaştığınız da çok önemlidir. Yeni fikirler üretmeye çalışın. Firmanın başarısında etkili olabilecek ve yapılan işlere yeni bir yön verecek bir parlak fikir, sizin farkedilmenize ve yükselmenize yardım edebilir. Hatta nitelikleriniz de uygunsa, bu fikrinizi yönetmeniz ve uygulamanız için görevlendirilebilirsiniz.

Kendini alanında kanıtlamış ve tanınan bireyleri örnek alın. Onların başarıya nasıl ulaştıklarını öğrenmeye çalışın. Ulaşabileceğiniz kişilerin başarı hikayelerini dinleyin. Size ne tip yardımlarının dokunabileceğini öğrenin. Eğer çekingen bir yapınız varsa, sizinle aynı özelliklere sahip bir diğer kişiye göre farkedilme şansınız daha azdır; ama bu, başarılı olmanız için bir engel değildir. Kendinize örnek aldığınız kişilerin ne tip yaratıcı fikirleri olduğunu öğrenin ve yaratıcılığınızı nasıl daha iyi kullanabileceğinizi onlara danışın. Fikirlerinizden söz edin ve desteklerini isteyerek, sizi daha büyük hedeflere götürebilecek kişilere, sizden bahsetmeleri isteyin.
Sadece ofis içinde en iyisini yapmaya çalışarak, çalıştığınız alanda farkedilmeniz zordur. Çalıştığınız firmanın dışında da farkedilmek ve başarıya ulaşmak istiyorsanız, o zaman ofisin dışına çıkmanız gerekmektedir. İşinizle ilgili düzenlenen konferansları, söyleşileri, fuarları kaçırmamaya özen gösterin. Sektörünüzün çeşitli katmanlarındaki kişilerle tanışabilme fırsatınızın olabileceği konferansları tercih edin. Söyleşilerde söz alın ve fikirlerinizi açıklayın. Söyleşi ve konferanslara gitmeden, konuşulacak konu hakkında ufak çapta araştırma yapın ki, düşünceleriniz sorulursa söyleyebilecek makul fikirleriniz olsun.

Ayrıca konuşma yapmanız ya da makale yazmanız için teklifler gelirse bunları mutlaka değerlendirin. Sizin için söylenen olumlu sözlerin çok büyük bir hızla yayılacağına emin olabilirsiniz. Bu nedenle mümkün olduğunca aktif olmaya çalışın. Başarılarınızla ve yenilikçi fikirlerinizle konuşulan kişi olmaya çalışın. Can alıcı nokta, ne kadar yaratıcı ve yenilikçi olduğunuzda... Özelliklerinizi biraz cesaret faktörü ile güçlendirdiğinizde farkedilmemeniz mümkün değildir.

Tabii bütün bunları bir kenara bırakıp, sadece işinizi yapıp, geri kalan zamanınızda da rahat olmak, farkedilip edilmeyeceğinizi düşünmeden sevdiklerinizle vakit geçirmek de isteyebilirsiniz. Ama eğer hedefleriniz büyükse, yönetici olmak istiyorsanız, burada bir zorlukla karşı karşıyasınız demektir. Çünkü göz önünde olmak, söyleyecek önemli sözlere sahip olmak, sizi dinlemek isteyen birçok insanın olması, iyi bir yöneticinin görevlerindendir. Kariyerinizi planlarken bütün bunları gerçekten isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.

Her zaman en yukarıdakiyle, en iyi ve yetenekli olan, aynı insan olmayabilir. Daha çok kimin kendini tanıtabilme ve göz önünde olmanın bedelini ödeyebilme sanatından hoşlandığıyla ilgilidir. Bunun siz olup olmayacağına ancak siz karar verebilirsiniz. Yazan : Zeynep Koçer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder